fbpx
Bel voor gratis advies en hulp.

06 - 8274 4874

Blog

Zoeken op sociale media

In de vakpers circuleert een discussie of een verzekeraar het Facebook account van een slachtoffer mag bekijken?
Dit geldt dan uiteraard ook voor twitter accounts enz.
In veel gevallen wordt het door rechters rechtvaardig gevonden wordt zo’n onderzoek wordt uitgevoerd. Door Kennedy Van der Laan Advocaten en Cunningham Lindsey is onderzocht hoe ver een verzekeraar eigenlijk mag gaan in het uitpluizen van internetgegevens van letselschadeslachtoffers.

Bij één van de onderzochte zaken blijkt dat een slachtoffer activiteiten deed die in volgens zijn klachtenpatroon niet mogelijk waren. Een andere zaak betrof een slachtoffer die vanwege schouderklachten al een AOV-uitkering, terwijl uit zijn Facebook pagina en sportuitslagen bleek dat hij fanatiek aan het windsurfen, mountainbiken en wielrennen was. In deze gevallen was het onderzoek door de verzekeraar gerechtvaardigd volgens de rechtbank. De informatie zoals die door de verzekeraar werd gevonden stond op openbare profielen en was niet afgeschermd.

Maar is internet onderzoek altijd rechtmatig? Nee, een verzekeraar wel altijd verantwoording kunnen afleggen over de rechtmatigheid van haar onderzoek. Een verzekeraar mag zich ook niet voordoen als vriend op Facebook om zo afgeschermde informatie te verkrijgen.

Het gevaar van het delen van informatie en foto’s via Facebook door letselschadeslachtoffers is, dat je niet weet wie er mee kijkt en dat er soms verkeerde conclusies getrokken worden. Een foto in de zon van een slachtoffer wil niet zeggen dat hij/zij geen klachten heeft, maar als het een vrolijke foto is, dan ligt die conclusie wel op de loer.

Wij adviseren daarom altijd erg voorzichtig te zijn met de berichten die je plaatst op sociale media. Voorkomen is beter dan achteraf de strijd aangaan of de gebruikte informatie wel rechtmatig verkregen is.